Hi everyone! We're hard at work trying to keep our community clean, so if you see any spam, please report it here and we'll review ASAP!  Thanks a million!
12,270 Users Online
  • 640,129,772 Downloads
  • 1,696,349 Wallpapers
  • 1,565,068 Members
  • 12,971,712 Votes
  • 5,965,287 Favorites
astrolog007
astrolog007
Login to Become a Fan
 
ProfileWallpapers (1,412)Favorites (3,540)Journal (85)DiscussionContact Member
Journal for astrolog007Journal for astrolog007
Aug
31
Happy
1. Pe langa varza, se pot mura si fasolea, castravetii, guliile, dovleacul, morcovii si numeroase alte sortimente de legume bogate in carbohidrati.

2. E bine sa murezi legume netratate, de la tarani
. Daca au fost stropite sau tratate cu ingrasaminte de sinteza, conservarea poate esua, dat fiind ca respectivele chimicale pot distruge bacteriile lactice.

3. La saramura sa adauga si tarhon, marar (crengute cu flori), , usturoi, chimen, foi de dafin, hrean, boabe de mustar si/sau cuisoare.

4. Foloseste sare grunjoasa sau sare de mare neiodata si nefluorurata – aditivii acestia strica concentratia din sare si nu mai poti controla cantitatile cum trebuie, iar muraturile se vor strica.

5. Saramura se prepara cu o lingura de sare (25 g) la litrul de apa.

6. Incearca sa folosesti o apa care nu e foarte dura sau – si mai bine – apa fiarta, caci fierberea dizolva calcarul.

7. Se lasa apoi sa fermenteze circa 10 zile la caldura, fara a astupa perfect recipientul, deoarece se vor dezvolta gaze care trebuie eliminate, pentru a nu crea presiune. Acopera recipientul cu o scandura de lemn peste care pui un prosop textil curat.

8. Daca, dupa fermentatie, nivelul saramurii scade, completeaza cu saramura.

9. In cazul verzei, dupa saptamana sau cele zece zile de fermentatie, e bine sa scoti lichidul din recipient si sa il pui la loc cate putin. Sau, daca ai un butoi de varza mare, poti scoate cateva verze si introduce un furtun prin care sa sufli aer in saramura, in diverse locuri din butoi. Cele doua metode se cheama popular vanturare sau, respectiv, bolborosire. Acesata permite obtinerea unei saramuri aromate si limpezi, usor acidifiate, piscatoare la limba. E un procedeu optional si ceva mai complicat, dar merita!

10. Dupa aceea, se lasa la rece 4-6 saptamani, cu capacul pus. Legumele timpurii se conserva in 2-3 saptamani – poate si mai repede daca afara e cald.

11. Nu se folosesc capace de metal, deoarece se vor coroda.

12. Dovleacul se pune la murat cu usturoi, ardei iute sau piper asortat, ghimbir, coriandru si marar verde.

13. Varza se pune la murat de obicei dupa Sf. Dumitru (26 octombrie) si, de aceea, se poate prepara si pastra afara, pe balcon, daca nu aveti beci. Nu va fie teama de inghet! Apa sarata ingheata foarte greu, cel mult face pojghita la suprafata.


Times Viewed: 225Bookmark and Share
0 responses have been posted to this journal entry. Post Your Response!
Advertisement
Previous Journal Entry
Next Journal Entry

Recently Spotted Members


No members found. Be the first.